Nije tajna da boja može transformisati neku prostoriju, ali odabir prave palete za vaš dom može biti prilično izazovan zadatak. Morate razmotriti sve, od atmosfere koju želite postići u prostoru do prirodnog svjetla koje dobija. Tu je i strah od obavezivanja – naravno, želite da živite sa svojim izborom boje neko značajno vrijeme bez kajanja.

Iako ne postoje garancije u ovoj ludoj igri boja, jedna stvar je ipak sigurna: definitivno je lakše odabrati jednu nijansu nego kombinovati dvije ili više. Dizajnerka enterijera Saša Bikof, pohvaljivana zbog svog viđenja boje, dijeli svoje vrhunske savjete o tome kako monohromatski izgled učiniti uspješnim.

  • Ostanite dosljedni svojoj estetici

Ključna stvar je imati pouzdanja u svoj lični pristup boji. Bilo koja prostorija izgleda sjajno kada u nju stavite monohromatsku paletu boja, ali je stvar u tome sa koliko boje želite da živite.

  • Ciljajte na kontrast

Monohromatski enterijeri automatski tradicionalnom namještaju i bojama daju moderni zaokret. Za dodatni vizuelni efekat važno je unijeti detalje u vašem ličnom stilu. Morate voditi računa o tome da se stvari ne čine suviše ravnim, stoga unesite različite teksture i nijanse.

  • Počnite od tepiha

Ja volim postaviti osnovu za paletu boja neke prostorije tepihom. Možete dekonstruisati boje na tepihu i proširiti ih po prostoriji.

  • Razmislite o atmosferi

Kada odaberete svoju osnovnu boju, vodeći računa o tome da to bude nešto što će se uklapati u cjelokupnu prostoriju poput afričke ljubičice, možete je razraditi u paletu. U tu kombinaciju se mogu dodati nježne komplementarne boje poput lavande, sive ili bijele. Dublja i jača ljubičasta je odvažnija varijanta, naročito kad je riječ o spavaćoj sobi, ali ulazak u prostoriju ispunjenu bojom lavande postiže umirujući i opušteniji efekat. Boja lavande i svijetli ljubičasti tonovi u sebi sadrže srebrnaste i plave tonove koji djeluju veoma umirujuće.

  • Položaj je ključ

Bikofova predlaže korištenje umirujućih, nježnijih nijansi na većim površinama kao što su zidovi i plafoni, a jače nijanse sačuvajte za sitnije komade koje želite istaći. Recimo, u spavaćoj sobi možete odabrati da vam bijeli ormar i posteljina razbiju osnovnu boju koja dominira prostorom u vidu zidova, kreveta i stolica te dopusti očima da odmore.

  • Uposlite ogledala

Ogledalo funkcioniše naročito dobro sa bojama poput ljubičastih sa plavim tonovima jer im daje gotovo sjaj mjesečine. Kada ubacite ogledala sve te boje se stope na sjajan i glamurozan način.

  • Nemojte odbaciti nijednu nijansu

Bikofova, koja je takođe i klasično obrazovana slikarka, vjeruje da postoji mjesto za svaku boju. „Volim sve boje i vjerujem da postoji vrijeme, mjesto i ton za svaku od njih“. Kada se nađe u nedoumici vraća se prirodi i divi se tome kako sve te različite boje zajedno izgledaju predivno.  

Izvor: Elle Decor